klimatgrossisten lager

Klimatgrossisten – Logistik på Autopilot! 4 april 2017

För ca 5 år sedan så träffade jag Peter Bordevik och Jannis Apergis på Klimatgrossisten. Dom var vid tillfället otroligt upptagna med setup för denna monsterverksamheten Klimatgrossisten. System, hantering, logistik, affärssystem, produkter, leverantörer, precis allting skulle göras.

Vi pratade redan då om ny teknik med sensorer och möjlighet till integreringar med diverse affärssystem. Då var dom alldeles för små för att lägga kostnader på det men idag vid nytt möte ser vi möjligheterna. Klimatgrossisten har som målsättning att bli störst i Sverige med klimatrelaterade produkter och som ni förstår är det inte världens enklaste bransch att penetrera. Dom har tidigare gjort resor inom byggbranschen så dom vet vilka utmaningar dom står inför och dessutom drivit e-handel kring Luft/Klimatrelaterade produkter.

Vi tittar på Klimatgrossistens system ur ett perspektiv med LEAN metodiken primärt. Vart har dom spill? Vi tittar in vid lagerhyllorna, det är otroligt svårplacerade produkter, otympliga, stora och svårt att hitta en struktur för effektivisering. För att kunna hjälpa grabbarna måste vi lyfta ut data, data från kundernas beteenden. Hur läggs egentligen beställningarna? Hur stora är ordrarna hos Klimatgrossisten, vad tar det i snitt tidsmässigt att packa en order, hur tas leveranserna emot, hur packas det in, hur administreras det, hur sköts returer….baserat på dessa faktorer ska vi titta på om vi kan effektivisera deras flöde. Vi märker att det finns otroligt mycket att göra, verksamheten Klimatgrossisten sitter på bra mängder data, nu ska det enbart analyseras för nästa steg.

Lösningar som dessa är allra roligast att jobba med eftersom att man får effektivisera något som de flesta kanske inte tänker på går att effektivisera sådär supermycket.

Det finns ganska bra lösningar på marknaden, CUB använder väldigt många sig av och det är effektivt utifrån det vi har tittat på. I många fall så handlar det inte om att uppfinna hjulet utan bara hitta bästa möjliga lösning. De har valt att ha en scanner som sitter som en ring mellan lång- och ringfingret. Det scannas snabbt, syncas upp mot affärssystem och presenteras plocklistor. Plocklistorna matchas sedan mot boxen vid inplacering

Det finns inte så många lösningar för RFID baserade chip ännu, det är något vi tror kommer bli allt mer populärt i branschen. Detta för att kunna kontrollera och följa sina paket i realtid och även där dra ner på spill, kostnaderna behöver inte bli sådär jättemycket högre på grund av chippning men det kan bli otroligt lönsamt på sikt att hålla koll på vart allt tar vägen. Klimatgrossisten blir kanske den första leverantören i Sverige som plockar in sensorer i sina paket. Fortsättning följer, spana in det här bolaget som snart också öppnar en stor lagerbutik!

 

Kategorier:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *