spelberoende förskingring

Bestulen på 6 miljoner kronor 11 mars 2017

För exakt 1 år sedan så förändrades mitt liv, det är först nu som jag känner att jag vill öppna upp och berätta om det, hela 1 år senare. Jag blev bestulen på närmare 6 miljoner kr av min partner i mitt dåvarande bolag….och skitstormen efter det kan ni inte ens föreställa er. Jag skriver det här för att jag vill att folk ska kunna ta lärdom från det jag har gått igenom, jag vill ge tillbaka. Ingen ska behöva gå igenom det jag har gått igenom. När jag själv sökte information hittade jag väldigt lite, det jag väl hittade handlade om hur ”vi” utsatta fick våra liv förstörda genom rättsprocesser, indrivningar från kronofogden och skatteverket. Rena skräckhistorierna, ingen kunde svara på vad jag skulle göra, alla som varit med om liknande händelser såg uppgivna ut när dom insåg att det fanns skatteskulder på grund av detta. Allt detta skulle drabba även mig, som ägare och styrelseledamot på grund av att min kollega hade spelat bort, ja ni läste rätt….spelat bort pengarna.

Idag ska ni få storyn, det här är självklart en förkortat version, att skriva hela händelsen och allt kring det skulle bli en hel roman.

Jag kommer att referera till min kollega som stulit pengarna som AR och de båda minoritetsägarna som J och M.

jag vill bara förtydliga att J och M är offer på precis samma sätt som jag är, även dom har blivit drabbade som minioritetsägare.

Jag hade under närmare 5 års tid dedikerat mitt liv till Building Blocks som jag också var delägare i. Ett välmående bolag, vi var 6 anställda och det gick riktigt bra för oss. Livet lekte och äntligen var vi i närheten av att tangera den mytomspunna 10 miljoners barriären i omsättning, vi hade nått punkten då allting vi gjorde fick en hävstång. Allt det hårda arbetet hade gett resultat.

Långa dagar på 10-12h, kvällar, nätter, helger. Det var så det såg ut i början, vi hade senaste 2 åren ändå kunnat leva relativt normala liv, jag hade äntligen fått tagit min första semester på hela 2 veckor.

Vi hade separerat upp rollerna, AR var ansvarig för ekonomi, administrativa uppgifter, pappersarbete och att springa på kundmöten. Jag, att leverera resultat till alla våra kunder.
Vi var väldigt olika jag och AR, det var väl också det som funkade. Han var uppvuxen i förnäma kvarter i Bromma och jag uppvuxen i Botkyrka med en hel del stök runt mig.

Jag kommer ihåg samtalet, samtalet som förändrade mitt liv den dagen. Vår bokförare som var väldigt involverad i bolaget och också rådgav oss ringde mig och berättade att min kollega AR hade förskingrat pengar från bolaget. Jag reagerade inte ens på det när hon berättade det för att jag inte kunde tro på det, det måste finnas en förklaring. Hon berättade att hela storyn han hade hittat på om att Facebook hade dubbel/-trippel debiterat bolaget var lögn. Han hade erkänt till en av våra andra kollegor och minoritetsägare J. I mitt huvud så fick jag inte ihop det, AR som alltid satt på kontoret och jobbade sida vid sida med oss, han som var i princip först och sist på kontoret? Nä, det går inte, det kan inte stämma.

När hon för tredje gången berättar att han tagit pengarna och lägger till att han spelat bort allt så rullar jag precis upp på parkeringen vid kontoret. Anledningen till att han tillslut erkänner för J är för att alla ligger på honom om sina verifikationer och J tillslut säger att han vill ha numret till Facebook för att få reda på varför det dröjer med återbetalning till oss. Värt att nämna här är att vi hade en ganska stor fodran till Facebook också som dom aldrig skickade någon påminnelse eller något inkasso för, AR berättade för mig  att det var för att dom var skyldiga oss några miljoner och att dessa pengar kommer krediteras när vi får igen pengarna.

Nu börjar jag inse att det är sant…ilskan växer, nu kommer instinkten……jag kommer bara ihåg hur jag stänger igen dörren hårt på bilen så det ekar till, jag är på väg mot porten när jag bromsar mig själv….jag är fan på väg upp på kontoret för att slå någon på käften, jag måste lugna ner mig. Jag vänder tillbaka till bilen och sätter mig och sitter där i närmare 1 timme.

VAFAN gör jag nu? Jag inser att det här kommer slå tillbaka på mig också, att jag gått på AR:s lögner, att alla vi gått på AR:s lögner. Hur mycket hade han stulit egentligen? Vad av det han har sagt stämmer? Vad händer nu? Vad händer med våra anställda? Vad händer med bolaget? Hur får vi igen pengarna?

Jag sitter i bilen en timme och funderar, funderar på hur jag ska göra, vilka jag behöver prata med, jurister, bokförare, revisorer, skatteverket och alla kunder! Jag lugnar mig och inser att jag inte vinner något på att vara arg, att jag inte vinner något på att vara hatisk. Jag vinner ingenting på att slå honom på käften. Nu måste jag lösa det här problemet.

Går upp på kontoret och möts av M, han frågar mig om jag är lugn och jag bekräftar att jag är det. Han tar in mig i ett av mötesrummen och ber mig att inte göra något förhastat, jag berättar att jag redan lugnat mig och inte tänker göra något dumt. AR är inte på plats utan är hos sina föräldrar med J och frågar efter hjälp att lösa skulden som AR har till bolaget.

J och AR kommer tillbaka till kontoret och tydligen har han spelat bort pengar tidigare så hans föräldrar vill inte hjälpa honom, första gången jag hör talas om AR:s spelberoende.

AR erkänner för mig, huvudet i bordet, gråten i halsen, han vågar inte titta på mig. Han berättar att han mått dåligt på grund av separationen med sin flickvän, han berättar att han känner sig värdelös, närmare 35 år gammal och ingen familj då alla andra vänner gifter sig, har familj och barn, han har dessutom helt tappat förmågan att prata med tjejer utan att hitta på och ljuga om sig själv. Det är grunden till att han ännu en gång börjar spela och att det kort efter det eskalerar. Värt att nämna är att AR har en beroendepersonlighet och han gick på AA möten varje vecka under hela tiden jag har känt honom.

Jag förklarar för AR att från och med nu måste han göra som jag säger för att han inte bara sätter sig själv i skiten utan även mig och våra anställda. Jag berättar att han får ta ansvar för det han har gjort, att han erkänner och börjar leta efter pengar för att rädda bolaget. Jag berättar att vi måste få in alla hans verifikationer för bokslutet som han har hållit inne på och sagt att han inte haft tid att ordna med. Han måste göra en överlämning av allt till vår bokförare så att hon kan få ett avslut på året. Jag behöver få sådan insikt i ekonomin så att jag från den dagen kan ta över ansvaret och korrigera allt han har ställt till med.

Han samarbetar och jag får honom också att senare skriva på erkännanden som jag sedan skickar till Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och till Konkursförvaltarna, japp ni läste rätt. Ett så välmående bolag gick i konkurs på grund av honom.

AR har gått ut i radio och pratat om sitt spelberoende, i radio kallar dom honom för Jonathan. Han har väldigt distinkt röst så jag kände igen rösten på en gång och ni andra som vet vem jag pratar om kommer att känna igen rösten också.

Här kan ni lyssna på P1 dokumentären – Casinomiljarderna

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/734409?programid=909

Jag känner andra som varit med om liknande saker, inte i närheten av samma typ av belopp men ändå förskingringsfall där dom blivit drabbade. Dessa personer berättade att jag skulle förbereda mig för processer som kan pågå i 2-4 år.

Det fanns en skatteskuld på närmare miljonen som han också spelat bort ifrån Building Blocks, för er som inte vet och tror att man som individ är personligt skyddad mot skulder i bolaget för att det är ett Aktiebolag….så kan jag berätta att det är FALSKT. Ni är skyldiga att göra allt BY THE BOOK för att slippa skulder och jag vet från erfarenhet att 9 av 10 företagare inte har en aning om det jag kommer skriva nu. Du har vissa skyldigheter som de flesta inte lyckas uppnå när de drabbas av obestånd i företaget. Skatteverket kommer ni aldrig undan, dom kommer att jaga någon för pengarna, så är det bara, privat eller bolagsmässigt, där det finns pengar….där hämtar dom. När det kommer till andra skulder så måste man upprätta en kontrollbalansräkning så fort man har en kontohållning under halva aktiekapitalet för att vara skyddad från att behöva betala skulderna privat. Vi som bolag hade en väldigt speciell situation, tydligen var Facebook skyldiga oss massor med pengar (AR:s eviga lögner) och samtidigt gick bolaget med vinst varje månad, så vi hamnade aldrig i obestånd på grund av det. När vi fick erkännandet av AR så låg allt fokus på att upprätta en kontrollbalansräkning, detta måste göras direkt.

Problematisk situation för mig då AR höll inne på en stor del av verifikationerna så jag behövde få honom att lösa dessa omgående för att få ihop räkenskaperna, han hade varit ekonomiansvarig så det tog också tid för mig att verkligen sätta mig in i allt. Å ena sidan ville jag försöka rädda bolaget med ett tillskott och anmälan om kapitalförlust på grund av stöld, å andra sidan satt jag i en situation där jag egentligen borde försätta bolaget i konkurs omgående, jag kunde däremot inte göra det innan kontrollbalansräkningen var skapad och revisorn hade gett sitt utlåtande om detta…allt detta sker i bokslutstider och snart förfaller skatterna för månaden. Jag behöver alltså en bokförare som kan släppa allt, kan tänka sig hoppa in i ett krisande bolag med en förskringande delägare och dessutom få en revisor att släppa allt för att prioritera oss. Ni kan föreställa er hur många samtal jag ringde för att få ihop det, dessutom med risk att de inte skulle få betalt för sitt arbete. Polisanmälan gjordes, det var så grovt fall så att jag fick åka in till Ekobrottsmyndigheterna och dom hjälpte mig göra polisanmälan på plats.

Skatteverket ringde jag säkert 15-20 gånger, varje gång fick jag olika svar. Jag blev dessutom kopplad till en anmälningsenhet på skatteverket och anmälde händelsen vid 2 separata tillfällen. Denna anmälan till skatteverket är obligatorisk vid brott (ingen jag har pratat med har vetat om detta), de allra flesta missar därför det enormt viktiga steget att även göra den här anmälan till skatteverket. Här har ni också en av dom viktiga anledningarna till att många som hamnar i utsatt situation får betala iaf en del av skatteskulden privat. När jag väl har pratat med så många olika personer så att jag är trött i huvudet så jag säger tillslut att jag bara får motsägelser i telefon och frågar efter avdelningen som isåfall kommer att driva detta emot mig.

Blir kopplad till indrivningsenheten på Skatteverket och jag tror faktiskt att jag hamnar hos chefen för avdelningen. Jag berättar situationen för henne, hur jag blivit bestulen, vad som hänt och bara lägger alla korten på bordet. Hon frågar mig om min kollega har några tillgångar och jag berättar att troligen så har han spelat bort allt han äger och har. Då frågar hon mig om jag har tillgångar och då berättar jag att självklart har jag det. Då säger hon i telefon:

Då kommer vi troligen kräva dig på pengarna, det är solidariskt ansvar.
I panik utbrister jag i telefon, men hur är det möjligt? Hur kan jag som precis blivit bestulen allt jag äger och har i mitt företag bli privat skyldig för någon annans brott?

Då förklarar hon att Skatteverket inte kan veta om jag och AR är i konspiration, att jag är skyldig tills dess att jag bevisat mig själv oskyldig. Kan ni fatta? I Sverige är man annars oskyldig tills man bevisats skyldig, hos Skatteverket är det tvärtom.

Jag bad då att få möjlighet att bevisa min oskuld och det var först då, första gången som hon mjuknade i telefon och sa, ja men självklart, skicka mig all bevisning du har.

Jag satt 7 timmar med det mailet, det var långt, det hade många bifogningar och det var utförligt skrivet, hela händelsen skrevs ner, kontoutdrag, transaktioner, allt fanns med.

Fick som svar:

– Skatteverket återkommer med besked om hur vi ställer oss till detta

Jobbigt? Pratade med 3 olika oberoende av varandra jurister, frågade vad dom trodde, fick svaret:

– Förbered dig på att betala!

WOW, här har jag blivit bestulen hela mitt företag och 5 år av mitt liv, jag har fått betala för allt privat sista månaden, för uppstädningen och juristhjälp osv. Plötsligt hade jag varken jobb eller lön.

Nu skulle Skatteverket komma efter mig privat också.

– Hej det är M från skatteverket.

….hjärtat sätter sig i halsgropen och nu kommer domen.

Vi har granskat ärendet och det är väldigt tydligt att du har blivit utsatt för ett brott, vi kommer därför inte att driva skulden mot dig privat och jag skickar dig ett skriftligt brev så att mina kollegor i framtiden inte heller kan driva detta emot dig.

Kan ni förstå LÄTTNADEN.

Jag hade gjort allting rätt, jag hade gått på magkänsla, nånstans hade jag en känsla om att det fanns en rättvisa i vårt samhälle och att jag gjorde rätt.

Alla instanser som ska skydda mig sa att jag skulle förbereda mig på att betala, man kommer tydligen inte igenom skatteverkets barriär…..eller?

Jag bevisade att det går, sålänge man berättar hur det ligger till och kan bevisa det så måste man våga tro på att rättsväsendet fungerar. Det hjälpte att jag hade gjort anmälan till skatteverket direkt, att jag inte väntade, att jag betalade in skatt på dagen då skatten förföll (trots att det fanns ytterligare skatteskulder), att vi alltid betalat skatt i tid tidigare och aldrig någonsin varit struliga.

En sak däremot, Skatteverket kräver att man försätter bolaget i konkurs samma dag som man vet att man verkligen inte kommer kunna klara av situationen, detta för att flera skatter inte ska hinna förfalla. Jag berättade för henne i telefon att jag väntar på att få min kontrollbalansräkning godkänd innan jag kan försätta bolaget i konkurs, här lär jag mig hur lagen och skatteverket motsäger varandra och det nämner jag för henne i telefon och som svar får jag, det stämmer som du säger att det är en motsägelse men då vet du iaf hur vi på Skatteverket ser på saken.

Det finns massor att berätta om händelsen men idag kan jag pusta ut, det går sjukt bra på grund av att jag jobbar stenhårt. Jag vill rikta ett speciellt tack till alla mina nära, min familj, mina vänner, mina kunder, alla som hjälpte mig i en otroligt jobbig situation och också stöttade mig.

Nu handlar det för mig om att ta det stödet jag fick av er och ge tillbaka, jag har börjat föreläsa om hur fel saker kan gå trots att det går så jäkla bra, hur man går tillväga vid obestånd och hur man tar sig upp och tillbaka efter en sån käftsmäll.

Rättgångsdatum fastställs snart.

Kategorier:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *