klarar du motgångar

Klarar du motgångar? 26 februari 2017

Motgångar är de flestas stora Akilleshäl, hur hanterar man motgångar?

 • Lägger sig i sängen och gråter
 • Känner att livet går under
 • Ringer till vänner och bekanta och ber om hjälp
 • Börjar bråka/skrika och blir arg
 • Rycker lite på axlarna och går vidare
 • Kavlar upp ärmarna och accelererar

Klarar du motgångar?

Jag har genom livet märkt att jag är det sistnämnda, en av dom viktigaste lärdomarna jag har fått ifrån min entreprenöriella resa är att aldrig stanna upp. När någonting dyker upp, lös det så snart du bara kan. Vare sig det är något i ditt privata liv, i ditt arbetsliv eller någon specifik situation. Låt det inte sätta sig och gro större och större.

Vissa saker är bortom vår kontroll som olyckor, som att bli bedragen och det kommer uppstå motgångar och prövningar i livet. Idag kan jag rakryggat säga att jag gläds mina motgångar.

Många pratar om att man blir starkare, för mig är uttrycket starkare relativt. Vad som innebär att vara stark kan vara motsägelser.

”Du är så stark som konfronterar personen” – ”Du är så stark som låter bli att konfrontera personen och går vidare”

Ni som läser det ovanstående kommer att känna igen uttrycket och hur man alltid är ”stark” oavsett vad man än har gjort i en motgång, varför har vi ett behov att behöva höra att vi är starka? Är vi starka oavsett vad vi än gör? När är vi inte starka?

Jag tittar på mina motgångar som utbildning, varje gång så lär jag mig något och kan använda det om det händer igen. Jag känner igen den överskådliga känslan, jag känner igen överlevnadsinstinkten och jag känner igen lyckan när problemet är löst. Jag tror det är en av anledningarna till att jag idag lyckats leverera resultat i mer eller mindre vad jag än ger mig in på. Det är väldigt få saker som jag på grund av alla käftsmällar är rädd för idag, jag vet att jag löser det. Det enda jag är riktigt rädd för är att det ska hända folk i min omgivning något för att då är det helt bortom min kontroll.

Hur gör då jag för att klara motgångar och vad är mitt viktigaste råd?

Livet är tufft, för vissa är det tuffare än andra. Vi prövas på alla möjliga olika sätt, det finns inte en grupp människor i världen som inte prövas. Stora och små prövningar. Vissa motgångar kan man göra något åt, andra inte. Nedan beskriver jag hur processen går till för mig.

Här är min steg för steg process i hur jag hanterar en motgång som går att påverka

 • Fundera och analysera
 • Lägg upp en strategi för lösning och försök förutspå utfallen i ditt huvud
 • Väg för och nackdelar med olika strategier
 • Bjud in dina närmsta för åsikter
 • Fundera på om deras åsikter är logiska eller emotionella
 • Låt aldrig någon påverka dig i den här processen, titta på åsikterna helt objektivt
 • Välj lösning och måla upp en plan
 • Utför planen
 • Våga alltid kommunicera med inblandade parter och alla som kommer att påverkas i processen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *